JESSE AYCOCK – JESSE AYCOCK

Jesse Aycock is een multi-instrumentalist en singer-songwriter uit Tulsa, een 400.000 inwoners tellende stad in de Amerikaanse staat Oklahoma en gelegen aan de oevers van de rivier ‘Arkansas’. Maar Tulsa is ook gekend voor zijn grote hoeveelheid aan muzikaal talent door de jaren heen, zoals J.J. Cale, Leon Russell, David Gates en groepen als ‘The Gap Band’ en het broedertrio ‘Hanson’. Vorig jaar in augustus verscheen het verzamelalbum “Back To Paradise – A Tulsa Tribute To Okie Music” waarop lokale artiesten nummers coverden van die bekende vedetten uit Tulsa. Die plaat werd toen opgenomen in de ‘Paradise Studio’ in Grand Lake, Oklahoma, een studio die eigendom was van muziekgenre-wizzard Leon Russell die in 2016 op 74-jarige leeftijd was overleden.

Jesse Aycock was één van die lokale artiesten die op deze verzamelplaat twee nummers mocht coveren: “Rock’n’Roll Gypsies” van ‘Gypsy Trips’ en “Tulsa County” van Jesse Ed Davis. Maar nu komt hij met een eigen nieuw album op de proppen dat simpelweg onder zijn naam wordt uitgebracht. Er staan dertien eigen composities op deze door hemzelf en Jason Weinheimer geproduceerde plaat “Jesse Aycock” die hij als een eerbetoon opdraagt aan zijn in augustus 2019 veel te vroeg overleden vriend, gitarist en singer-songwriter Neal Casal.

In de opnamestudio kreeg Jesse Aycock instrumentale bijstand van Paddy Ryan op drums, Aaron Boehler op basgitaar en John Fullbright op piano. Jason Crosby speelt op strijkers bij de song “Passing Days” en op piano bij de nummers “Broken Rhymes” en “Woodland Park”. Zangeres Lauren Barth uit Tulsa wiens album “Forager” uit 2017 door Jesse Aycock werd geproducet verzorgt backing vocals op de drie ballads “Wreck Like You”, “Broken Rhymes” en “Snow Angels”. Countryzangeres Allison Moorer, echtgenote van countryzanger Hayes Carll en ex van Steve Earle, doet hetzelfde bij de intimistische countryballad “Sadder Than A Sunset” waarop Jesse Aycock op pedal steelgitaar speelt en een song die u in een live-uitvoering op de bijgevoegde video kunt beluisteren.

Zijn vorige albums waren “Life’s Ladder” uit 2005, de zes songs tellende EP “Inside Out Of Blue” uit 2010 en “Flowers & Wounds” uit 2012. Omdat de songteksten deze keer soms vrij persoonlijk waren en ze zijn emotionele kwetsbaarheid etaleerden besloot Jesse Aycock om als titel van dit album enkele zijn naam te selecteren. Het componeren en opnemen van deze dertien nummers had op hem een helende uitwerking en resulteerde in nummers als “Wreck Like You”, “In Light”, “Passing Days”, onze favoriete track “Roll South” met accordeonklanken in de begeleiding en het emotioneel geladen “Second Chances Better Luck”.

Toch staan er ook enkele optimistische en rockende songs op “Jesse Aycock” met o.a. “Shed The Light”, “High Hopes”, “Past Life” en “Under The Gun” waarin wij invloeden van iemand als Tom Petty menen te herkennen. Net als bij zijn vorige plaat “Flowers & Wounds” hadden we ook nu weer wat tijd nodig om aan zijn heel specifieke stemgeluid te wennen, maar eens dat in orde was konden we toch vaststellen dat dit alweer een erg sterke en sfeervolle plaat van Jesse Aycock is geworden.

(valsam)

RELEASE DATE: 16 APRIL 2021

 

Artiest info
Website  
 

Label: Horton Records

video